Equine in Statera
Paarden revalidatie therapeut

Therapiën

Shiatsu

Shiatsu is een holistische therapie die zijn oorsprong vindt in de oosterse geneeskunde. De term Shiatsu betekent letterlijk (Shi) vinger, (atsu) druk. Tijdens een shiatsu-behandeling wordt gewerkt met de energie die door de meridianen in het lichaam stroomt, ook wel Chi genoemd. De meridianen waaraan wordt gewerkt vormen een systeem van verbindingen tussen de organen en lopen symmetrisch aan zowel de linker- als rechterhelft van het lichaam. Blokkades in de energiestroom van de meridianen kunnen ontstaan door factoren zoals stijve spieren, botten en andere weefsels.


Het lichaam streeft constant naar evenwicht en balans in deze energie. Wanneer er een blokkade in de Chi-stroom optreedt, ontstaat er een energie tekort in de meridiaan, wat op zijn beurt leidt tot een teveel aan energie elders in een poging het evenwicht te herstellen. Vergelijkbaar met een rivier waarin de stroming op sommige plekken wordt belemmerd, kunnen deze blokkades in de Chi-stroom worden hersteld door druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten met vinger- en/of duimdruk. Naast de behandeling van het paard, worden ook welzijnsaspecten in overweging genomen, zoals voeding, huisvesting, beweging, harnachement en stal, om een volledig beeld van het paard te verkrijgen.


Massage

Je paard bestaat voor 60% uit spieren. Om paarden goed te laten bewegen, is het noodzakelijk dat deze spieren los en soepel zijn. Bij massage worden de spieren, pezen, en bindweefsel van het paard gemasseerd met als doel het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid. Het is belangrijk dat de spieren van het paard regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen in de vorm van massage. Dit zou net zo vanzelfsprekend moeten worden als het laten komen van de hoefsmid, tandarts of zadelmaker. 

Paardenmassage kan voor verschillende doelen worden ingezet, het kan worden ingezet bij spieronderhoud & het herstel na zware trainingen. Het kan uit voorzorg worden ingezet om blessures te voorkomen, maar als het paard al een blessure heeft, kan massage worden ingezet op de blessure te behandelen. Ook kan het worden ingezet bij het verbeteren van prestatie of voor stressvermindering en de ontspanning in het paarden lichaam.                                                   Afhankelijk van het doel, maak je een keuze voor een bepaalde massage, bijvoorbeeld ontspannings-, sport-, triggerpoint-, lymfe- of shiatsu massage.


Cranio-Sacraal

Cranio-Sacraal Therapie (CST) is een zachte, niet-invasieve behandelingsmethode die zich richt op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van het paard. De therapie concentreert zich op het cranio-sacrale systeem, in dit systeem pompen de hersenen het hersenvocht vanaf het hoofd (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum). Dit zogenaamde CranioSacraal ritme golft door het hele lichaam en beweegt alles mee, van fascia (bindweefsel) om de organen heen tot en met de pezen, botten, spieren en hersenbeenderen. Bij paarden kan deze therapie helpen bij het verlichten van fysieke en emotionele stress, het verbeteren van de beweging en het bevorderen van genezing. Een gezond ritme is essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Hoe ziet een behandeling er uit:    

 De behandelaar legt de handen zeer zacht en losjes op het lichaam en laat ze in het CranioSacraal ritme mee bewegen. Daar waar de handen voelen dat het ritme verstoord is zit vaak een opeenhoping van afvalstoffen. Je kunt dit zelf onder andere voelen als warmte of als je eroverheen gaat met je handen als een stroeve stroperige massa. Het kan ook harder aanvoelen als andere delen van het lichaam. Vervolgens houdt de behandelaar de handen op deze plek en zal kijken of deze de doorstroming weer op gang kan krijgen op die plek. Hier kan het paard op gaan reageren door zij hoofd te laten ontspannen, slikken, gapen, veel knipperen met de ogen of soms haast in slaap te vallen. Dit zijn allemaal gevolgen van de diepe staat van ontspanning die ze ervaren. 


Bloedzuigers - Hirudo Therapie 

Hirudotherapie, ook wel medicinale bloedzuigertherapie, is een natuurlijke behandelwijze waarbij bloedzuigers worden ingezet om genezing te ondersteunen. Deze therapie wordt zowel bij mensen als bij paarden toegepast. Het is een eeuwenoude behandelmethode waarbij bloedzuigers op specifieke plekken op het lichaam worden geplaatst.

Wat gebeurt er tijdens een Hirudo-/ bloedzuigertherapie?

Als bloedzuigers hongerig zijn dan drinken ze een beetje bloed en gelijktijdig spuiten ze een hele apotheek aan helende stofjes in de bloedbaan van je paard. Er zitten wel 80 verschillende stofjes in het speeksel van de bloedzuiger waaronder:
- Hirudine: dit remt de bloedstolling en is (lymfe) vocht afdrijvend.
- Kininase: verlicht pijn
- Bdelline en engline: remmende werking op (bacteriële) ontstekingen. 

De gemiddelde hirudo behandeling duurt zo'n 60 tot 90 minuten.

Bloedzuigers kunnen kunnen werkzaam zijn bij de volgende ziektebeelden:

  • Artritis, artrose en spat.
  • Alle hoefziektes, bevangenheid, mok, hoefkanker, Mortellaro (klauwaandoening).
  • Peesschedeontstekingen, tussenpeesontstekingen, patellaluxatie.
  • Gallen, piephak, schoftbulten etc.
  • Hoefkatrolproblemen, podotrochlose/-itis.
  • Ziektes van de wervelkolom, spondylose, kissing spines..
  • Lumbago, lendenproblematiek.
  • Myogelose, spierverhardingen, spierpijnen.
  • Drukplekken t.g.v. zadel of tuigage.
  • Eczeem, mok.
  • Flegmoon, Einschuss, abces.
  • Mastitis/uierontsteking.
  • Wondgenezingsstoornissen.
  • Problemen met littekens (ook na de operatie).
  • Hematomen (bloeduitstortingen).
  • Trombose, tromboflebitis.
  • Lymfangitis.
  • Tand- en kaakziekten.



 

Osteopathie

Het doel van een osteopathie behandeling is het herstellen van beweeglijkheid en balans in het lichaam van het paard doormiddel van zachte handgrepen. 

Het woord osteopathie betekent letterlijk ‘ziekte van de botten’. Bij een osteopathie behandeling kijken we niet alleen naar waar we een blokkade opmerken in de mobiliteit van het paard en gaan we deze behandelen. We kijken ook naar de omliggende spieren en pezen rondom dit gebied. Want spieren en pezen die op spanning staan kunnen de botjes uit hun “oorspronkelijke positie” halen. 

Als je de botjes rechtzet maar de spieren niet behandeld zal het botje net zo snel weer terug naar zijn problematische houding kunnen gaan. Hierom kijken we dus altijd verder dan alleen het recht zetten van de botjes in het lichaam van het paard.


Aroma therapie

Voor meer informatie over Aroma therapie bij paarden en mensen kijk dan bij de pagina Essentiele Oliën op de website.